Deze pagina geeft informatie over intensieve groepstherapie.
Er is een nieuw platform voor intensieve groepstherapie, waar de RAP training (ontwikkeld door de VSN) nu wordt gegeven

kijk voor meer informatie op de site van de Damste groep damstegroep.nl

voor de data van de trainingen klik hier

Wil je meer weten over individuele therapie ga naar Over therapie

RAP-training: groepstherapie voor jongeren

Samen aan je stotteren werken

is

leuker! 

RAP:

De ervaring leert dat met leeftijdgenoten aan je stotteren werken een krachtig middel is.

Al een paar jaar bestaat er de mogelijkheid mee te doen met een intensieve groep voor jongeren die stotteren: RAP-training.

Samen met maximaal 14 jongeren tussen de 12 en de 18 jaar leer je je spreken te verbeteren en je spanning  rondom het spreken te verminderen.

De therapie duurt 5 dagen verspreid over ca. 4 maanden. Je blijft een keer overnachten.

De therapiekosten worden vergoed, de verblijfskosten zijn voor eigen rekening.

Wil je meer informatie?

informeer bij je stottertherapeut of bij een stottercentrum van de VSN bij jou in de buurt of stel je vraag via de contactpagina.

Wat jongeren zeggen over RAP

Wat blijft hangen, het is prettig als je over technieken kan beschikken om vloeiender te praten, maar het is ook prettig om als jij dat wilt, de heleboel bij elkaar te stotteren zolang je jezelf kan blijven zijn!

Ik heb geleerd meer zelfvertrouwen te krijgen, hoe ik het stotteren makkelijker kan maken en hoe mijn “lotgenoten” (sorry klinkt stom, maar ja…) het stotteren ervaren. Zo konden we ook elkaar helpen.Dus, mocht je dit lezen en stotter je ook, meld je aan voor deze groepstherapie, de RAP-training. Je hebt er zo veel aan! Ik garandeer het je. Ik heb er zelfs zoveel van geleerd dat ik zelfs andere mensen kan helpen. Het werkt echt!

Dat is ook de belangrijkste reden waarom ik andere mensen deze training aanraad. Iedere stotteraar heeft een andere manier nodig om door te gaan. En deze training biedt alle mogelijkheden. Zelf heb ik het gevoel dat ik mezelf heb teruggevonden, ik praat vloeiender en ik lig er niet meer wakker van.


Ik vond de groep zelf ook heel leuk. Een van de belangrijkste dingen die ik daar geleerd heb, is zelfvertrouwen. Om meer voor jezelf op te komen en vooral om het stotteren te accepteren. Hoewel aan het begin van deze cursus mijn doel was om van het stotteren af te komen, heb ik er nu helemaal geen problemen meer mee. Ook heb ik geleerd om in mezelf te geloven en om door te zetten. Ik ben erg blij dat ik er heen ben gegaan en ik zou het aan iedereen aanraden. 

Voor mij was het een goede combinatie met mijn individuele therapie, waar ik mijn doelen van de groepstherapie met mijn stottertherapeute kon uitwerken en toepassen. De groepstherapie was ook geschikt om spreektechnieken toe te passen in de groep, bijvoorbeeld met een spreekbeurt of gewoon bij een gesprek met iemand. Ook was het wel interessant om andere stotteraars te zien en te horen hoe zij met het stotteren omgaan. Ik zou het zeker aan anderen aanraden om deze therapie te volgen, omdat het mij ook vooruit heeft geholpen.

De ‘cursus’ is denk ik als volgt samen te vatten: werken binnen de veiligheid van een groep, maar wel toegespitst op jou als persoon zelf. Dankzij de jongerengroep heb ik daarom mijn grenzen verlegd, heb ik een hele dosis extra zelfvertrouwen gekregen. Mijn stotteren werd er niet minder om, maar ik durfde voor het eerst mezelf te zijn, gewoon te accepteren dat ik stotter. Wat ik vooral heb overgehouden aan de cursus, is zelfvertrouwen. En ik durf de stelling aan dat zelfvertrouwen wellicht nog belangrijker is dan goed of beter kunnen praten. Dat zag ik ook aan groepsgenoten om me heen: er waren genoeg jongeren die niet minder gingen stotteren door de cursus, maar wél veel meer durfden.

Deze mooie ervaring neem ik voor de rest van mij leven mee, ik zou het echt iedereen die stottert aanraden!!

Wat ouders zeggen over RAP

Geweldig wat een moed gooien ze in de strijd en wat duidelijk brengen ze over wat er speelt in de wereld van stotteren. 

Ik persoonlijk ben weer vreselijk trots op mijn zoon dat hij deze cursus met beide handen heeft durven aanpakken, meer zelfvertrouwen heeft gekregen en plezier beleefd aan het omgaan met niets anders als stotterende pubers om zich heen, waar zal hij dit ooit nog weer meemaken!

De groep biedt hen naast gezelligheid ook de hoognodige veiligheid om technieken toe te passen en nieuwe technieken aan te leren.De kern is, zoals een van de stotteraars het zelf weergaf: stotteren is vervelend, maar het mag nooit een reden zijn om de dingen die je wilt bereiken uit de weg te gaan.Het was goed om te zien welke kracht er in deze jongeren schuilt. Door de therapie hebben ze dat zelf ook ervaren.

Wij, alle aanwezigen, hebben geregeld een traantje weg gepinkt. Zo’n bewondering over hoe deze jonge mensen dit toch maar even presenteren. Dit is zo’n goede oefening voor het grote mensenleven! Hier kunnen ze later nog geregeld aan terug denken en zich optrekken aan hoe ze zich toen voelden. Er is in die 4 dagen zoiets moois gebeurd ………………

Eindresultaat: met wilskracht 10 de toekomst tegemoet!!!!!

Copyright Vereniging Stottercentra Nederland (C)