Nieuw!! de OK training voor O uders en K inderen van 8 tot 12 jaar

voor actuele informatie en aanmelding ga naar

Peuters en kleuters

Wees op tijd om chronisch stotteren te voorkomen!

Maak je je een beetje zorgen om het stotteren/haperen van je peuter of kleuter?

  • Rijd je bv in de auto en ben je het paard al voorbij voordat je kind het eruit heeft gekregen en vind je dat zo sneu?
  • Zie je dat je kind er zelf geen last van heeft maar denk je aan de toekomst?
  • Worstelt je kind er juist al wel mee?

Vul de screeninglijst in of kom gerust langs.

De natuur van het stotteren is net als het weer: het wisselt. Het ene moment stottert je kind wel het andere niet. Soms is het een hele poos weg. Dan is het toch goed om bij ons te komen voor persoonlijk op je kind afgestemd advies.


Help, mijn kind stottert!

Stotteren begint meestal tussen de 2 en 7 jaar. Vijf van 100 kinderen hebben en periode van onvloeiend spreken. Uiteindelijk stottert maar 1% van de wereldbevolking dus het gaat gelukkig vaak vanzelf over. Vroeger was dan ook afwachten de norm. Ook al was er grote zorg bij ouders dan toch werd er niets gedaan. Er werd zelfs een tijd gedacht dat aandacht voor het stotteren het probleem zou verergeren. Tegenwoordig is het duidelijk dat behandeling van stotteren beter zo vroeg mogelijk kan beginnen. Ook op zeer jonge leeftijd (soms al bij tweejarigen) kunnen kinderen al reacties op hun stotterend spreken vertonen. Begeleiding door een stottertherapeut is essentieel om chronisch stotteren te voorkomen. Eerst leren we de ouders hoe zij hun kind vloeiender kunnen laten spreken. In een volgende fase werken we steeds meer met het kind.

Bij het stotteren spelen een paar dingen een belangrijke rol:

  • de ontwikkeling van de taal ( goed, te veel of nog wat weinig);
  • de ontwikkeling van de klanken;
  • de ontwikkeling van de persoonlijkheid van je kind.

Wij zijn als stottertherapeut deskundig op al deze gebieden en vormen samen met jou hiervan een beeld. Dat is nodig voor een goede begeleiding.

Als er een vorm van stotteren of te snel spreken in de familie voorkomt en je kind krijgt logopedie om de woorden beter te leren uitspreken: neem even contact op om te voorkomen dat je kind gaat stotteren.

We helpen jou en de logopedist.

Tips

Tip 1:

In tegenstelling tot wat veel gezegd wordt  kun je met je kind  gerust praten over het stotteren.

Je kunt bijvoorbeeld zeggen:” je woordjes zitten soms vast, dat hoor ik wel en het maakt mij niets uit. Dat hoort bij jouw leren praten” . Volg je intuïtie wat je zou willen zeggen om je kind te laten merken dat je het hoort en dat het o.k. is. Wij kunnen je helpen de juiste woorden te vinden.

Tip 2:

Ga naar de screeningslijst.

De gegevens van deze lijst helpen ons om te bepalen wat nodig is voor je kind en we nemen z.s.m. contact met je op.